Oldalak

2009. január 22.

Elakadtam



Sajnos elakadtam a varrásban. Szeretnék szegélyt, keretet készíteni, de nem sikerül. Tegnap este elővettem az összes foltvarrós könyvemet, találtam is leírást erre vonatkozóan, de mivel nincs hozzá kép, sem rajz - nem értem. :o( Mindig is könnyebben értettem meg dolgokat, ha rajzon, képen láthattam. Ha valaki esetleg tud internetes fellelhetőséget, amelyben képek, ábrák szerepelnek, hogy hogyan kell egy keretet elkészíteni, amely hasonló egy képkerethez - vagyis a sarkokban 45 fokban találkoznak az illesztések - azt nagyon megköszönném.
Amíg lapozgattam a könyveket, egy érdekes dolgot találtam Dolányi Anna könyvében:
"Bátorító
Elérkeztünk könyvünk utolsó lapjaihoz. A könyvben található klasszikus motívumok többszáz lehetőséget kínálnak az induláshoz. Előbb-utóbb úgyis mindenki elérkezik ahhoz a ponthoz, hogy maga is tervező lesz. A foltmozaik-készítés talán legszebb tulajdonsága az, hogy alkotó tevékenység, önálló gondolkodásra ösztönöz. Kezdjünk egy kisebb munkával, például párna varrásával. Az első blokk készítésekor talasztaljuk, hogy mi mindenre kell ügyelni. Az elkészült munka sikerélménye ad majd bátorságot, hogy nagyobb vászonba vágjunk az ollóval.
Később elszakadhatunk a sablonoktól. A szabályok arra (is) valók, hogy megkerüljük őket. Kifogyhatatlan lehetőség rejlik a különböző anyagok kombinációjában, egy-egy darabka szövetben, csipkében. Bizonyos esetekben a legkisebb folt is kincs lehet!
Régi, több népnél előforduló hagyomány a kézimunkázó asszonyok között az, hogy alkotásaikba szándékosan hibát ejtenek. A beduin asszonyok azért, mert "csak Allah lehet tökéletes". Hasonló megfontolásból Krisztusért az amerikai pionír asszonyok akarattal vétették el olykor a munkát. Nyugodjunk meg, velünk elő fog ez fordulni minden vallási megokolás nélkül is ... "
(Dolányi Anna: Folton-folt)