Oldalak

2009. július 5.

Ebéd takarításhoz és szabadban



Nem tudom, Ti hogy oldjátok meg, hogy a hétvégébe minden beleférjen, amit szeretnétek? Nálam leginkább a szombat a takarítás napja, hogy vasárnap a főzésen kívül már a pihenésé, kikapcsolódásé lehessen a főszerep. Így általában szombaton olyan étel kerül az asztalra, ami mellett nem nagyon kell ott állni, lehet mellette takarítani, mosni... Az egyik ilyen kedvencünk ez a pizza is.

Egy kocka élesztőt felfuttatok 3 dl langyos vízben. Egy tálba teszek 45 dkg lisztet, sót, öntök hozzá 3/4 dl olajat és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozom, majd félreteszem pihenni, kelni.

Addig el szoktam készíteni a paradicsomos szószt, ami jelen esetben jó sok apróra vágott hagymából, sűrített paradicsomból, gyros (ez nem elírás - girosz) fűszerből állt. Amikor a tészta megkelt szétlapítgatom az előzőleg zsírral kikent villanytűzhelyem tepsijében. 10-15 percig sütöm, így üresen. Ezután ráteszem a szószt, majd erre sok-sok finomságot... kukoricát, paradicsom-szeleteket, paprika-szeleteket, szalámikockákat, hagymakarikákat, olivabogyót ... majd újra visszateszem a sütőbe, újabb 15 percre. Ezután már csak a reszelt sajt kerül rá és újra vissza a sütőbe, amíg a sajt is szép piros nem lesz. Ha marad belőle, még vacsorára is finom, hidegen, mert a tésztája nagyon könnyű.




Ma viszont a szabadban készült az ebédünk. Ezt az ételt, aminek a nevét sem tudom... :o) Kapolcson ettük először kb. három éve. Azóta Kapolcsra is visszajárunk és ezt a finomságot is gyakran készítjük nyári időszakban, a kertben, tárcsán. Nálunk a férfiak készítik én "csak" mindent előkészítek, megpucolok és felkockázok! :o)
Kevés olajon a felszeletelt hagymát hírtelen megpirítjuk, erre kerül az apró kockákra vágott pulykahús, valamint sok-sok fokhagyma, sózzuk, borsozzuk. Amikor a hús már puha, jöhet rá a kockára vágott cukkini, zöldpaprika, paradicsom és igazából bármilyen fűszer, amit szerettek. Nekem az oregano a kedvencem :o). A zöldségeknek nem is kell sok idő, hogy megpuhuljanak, a végén még érdemes egy kicsit megpirítani, úgy finomabb.




És ha mindenki jóllakott... :o) akkor mutatom, hogy hol is tartok most a hímzéssel:


Persze az előző bejegyzésben hírdetett játékhoz is már készülnek a meglepik, de hát ezt nem mutogathatom... óhhh, jut eszembe a játékról. Lehet, hogy egy kicsit félreérthető volt, amit írtam, mert a megjegyzéseitekből úgy tűnik, nem volt egyértelmű.
Pontosítom. Két ajándékcsomag kerül kisorsolásra:


1. csomag - Varrós ajándék
Ez tartalmazni fog varráshoz szükséges alapanyagokat + 1 ajándék amit magam készítek még hozzá

2. csomag - Xszemes ajándék
Ez xszemezéshez tartalmaz majd alapanyagokat + 1 saját készítésű kis meglepetés még mellé

Arra kérlek benneteket, ha valaki másképp gondolja, mint azt előzőleg írta - még nem késő - tegye meg, hogy ennél a bejegyzésnél pontosítja a kívánságát! :o)) Köszönöm!