Oldalak

2009. december 13.

Új ismeretek - a legjobbkor

Nagyon szépen köszönöm a sok-sok jókívánságot. Már sokkal jobban vagyok. Az első két napban szinte folyamatosan aludtam. Próbáltam olvasni, de elaludtam... próbáltam tévézni, de elaludtam... Néha egy kicsit hímeztem is, de most az is valahogy fárasztott inkább. Nagyon gyengének éreztem magam. Ha fel kellett mennem az emeletre a gyerkőcök szobájába, le kellett ülnöm néhány percre, mert nem kaptam levegőt. Lázam nem volt, így azon kívül, hogy vírusfertőzésnek nyilvánította az orvos nem is tudok mást. Csütörtökön és pénteken már jobban voltam. Persze még nem az igazi, megszokott formámban, de már nem aludtam át az egész napot, viszont a varrógéphez nem tudtam ülni, mert két perc múlva már szúrt a mellkasom, hiába is próbáltam viszonylag egyenesen, kihúzva magam, ülni.

Csütörtökön este a tanfolyamra elmentem, mert nem szerettem volna lemaradni és addigra már igencsak hiányzott a felnőtt emberek társasága is, hiszen abban nagy hiány volt, amíg itthon voltam táppénzen. :o)) A gyerkőcök mindig igyekeztek haza. Dávid ügyesen hozta, vitte a Húgát a suliba, de a Férjem sajnos csak igen későn tudott hazajönni esténként... :o(

A mostani foglalkozáson megtanultuk az íves "darabkák" szabását és összeillesztését, a "részeg ember lépései" blokkot. Sajnos még nem vagyok kész vele, így ezt most nem is mutogatnám. :o))
De ami nekem nagyon nagyszerű volt és nem is jöhetett volna jobbkor, megtanultuk a ferdepánt szabásának egy újabb módszerét. Nekem ez is nagyon tetszik (ahogy a háromszöges összefordítós módszer is).


Az alapja ennek is egy négyzet, amit színével befelé, sarkosan félbehajtunk.



Aztán elkezdjük a háromszöget félbehajtogatni, úgy, hogy a háromszög csúcsa, mindig felül legyen, vagyis bármikor fel tudjuk emelni.





Ezt mindaddig ismételjük, amíg olyan sok réteget kapunk, amit még biztonságosan - egyenesen - át tudunk vágni.



Most a háromszögünk csúcsából egy merőlegest húzunk az összehajtogatott anyagunk alsó széléhez...



és ettől a vonaltól kezdjük el kimérni a ferdepántunk szélességét jobbra és balra is. Én itt 4 centiket mértem ki és jelöltem be mindkét irányban.



Ezután a jelölések vonalán feldaraboljuk az összehajtogatott anyagot.





Kibontogatva a kis "réteskéinket" ilyen csíkokat kapunk, különböző hosszúságban.



Ezeket úgy varrjuk össze, hogy merőlegesen elcsúsztatjuk egymáson az anyagokat egy varrás-szélességnyivel.



Nem vagdostam el a cérnát menet közben, csak varrtam és varrtam.... így nézett ki.



Majd szétvágva a cérnákat, kész is a ferdepántunk.

Azért örültem nagyon az új ismereteimnek, mert a hétvégén készre kellett varrjam a falvédőt. Ez Anita osztályába készült... Ezt kérték a Tanító nénik Karácsonyra a gyerkőcöknek.

Amikor az első órákon egy takaró összeállításának menetét tanultuk, azt hittem túloz az oktatónk, amikor azt mondta, hogy az előlap elkészültével kb. a munka felén vagyunk túl.

Nos, most már teljes mértékben igazat adok neki.
A falvédő előlapját még csak kiszabott állapotában mutattam nektek. Ilyen lett összeállítva:



Ezután elővettem a füzetemet és szépen végigcsináltam mindent, amit tanultunk:

A hátlapot leterítettem és a sarkait, oldalait ragasztószalaggal a kőlaphoz rögzítettem.




Majd ráterítettem a flízt:



Aztán ráterítettem az előlapot, itt már rajta van a ferdepánt is. (Azt is most csütörtökön tanultam meg, hogy a ferdepántot nagy munka esetében csak az előlapra kell rávarrni, először és nem a három rétegre együtt. Így a munkánk széle nem lesz nagyon kemény! Ja... és most tanultam meg, hogyan kell a ferdepánttal szépen bevenni a kanyart 90 fokban :o)) hogy az elől és hátul is úgy álljon ahogyan kell.)



Ezután 30 db biztosítótűvel összetűztem a három réteget. Majd jöhetett a négykézlábozás a fércelőtűvel és cérnával keresztbe-kasul. A térdeimet és az ujjaim végét sem éreztem már, mire végeztem ezzel a művelettel.



Ezután következett az a művelet, amitől legszívesebben sírtam volna kb. 10 perc múlva. Ugyanis a 240 x 120 - as méretben lefércelt három réteget kellett a varrógép alá szuszakolnom és letűznöm. Nem keveset bírkóztunk egymással, de én győztem! :o))



A ferdepánt hátoldalának varrásánál még felvarrtam a 11 db akasztót is. Holnap viszem a suliba és reményeim szerint egy az osztályteremben készült fényképet is tudok majd nektek mutatni.

Holnap indul Anitáéknál a karácsonyi vásár is a suliban. Nem tudtam túl sok mindent készíteni még a felvédő mellett és hát közbejött a nem várt betegség is. :o((

Ennyivel kell most beérniük...






Holnaptól már dolgozom.... és valahogy utol kellene érnem magam az ajándékok készítésével is, hiszen a Karácsonyi Húzogatós játékban a párom már biztosan nagyon várja, hogy mit visz neki a postás. Remélem, hogy kedden fel fogom tudni adni... elsőbbségivel! :o)