Oldalak

2010. március 13.

A csillag receptje ...
Leda kérdezte tőlem, hogy hogyan készítem a csillagot. Szívesen teszek eleget a kérésének, ezért lefényképeztem. Fogadjátok tőlem szeretettel a csillag receptjét. :o)

Hozzávalók:
Az egyszerűség kedvéért most mintás és egyszínű anyagokat említek a leírásban, de persze a variációk száma végtelen.
Mintás anyagból szükségünk lesz 1 db 10 x 10 cm-es és 3 db 7 x 7 cm-es négyzetre. Az egyszínű anyagból 1 db 10 x 10 cm-es és 2 db 7 x 7 cm-es négyzetre, valamint 1 db 7 x 7 cm-es vékonyabb vliesre.

Az elkészítés menete:
A mintás anyagból a 10 x 10 cm-es darabot magunk elé tesszük színével LEFELÉ. A közepére ráhelyezzük a vliest majd erre a 7 x 7 cm-es mintás anyagunkat színével FELFELÉ.Így körben a nagyobb anyagunk visszájából látunk egy keretet.

Most az egyszínű anyagunk 10 x 10 cm-es darabját négy darab egyforma (5 x 5 cm) négyzetre vágjukés átlósan félbehajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk belőle.A kapott háromszögeket rátesszük a mintás négyzetünkre. Fontos a sorrend! Először a két szemben lévő sarokra helyezzük úgy, hogy a foszlós szélek legyenek kifelé.Majd a másik két háromszöget is a sarokra illesztjük, így a középső négyzetünk már látszik is :o))Férceljük le:Most fogjuk a mintás anyagból maradt 7 x 7 cm-es négyzetünket és az oldalfelező átlónál félbevágjuk őket úgy, hogy két darab (3,5 x 7 cm-es) téglalapot kapjunk:Vasaljuk félbe őket:Most ezeket is ráhelyezzük a négyzetünkre. Itt is először a két szemben lévő oldalra és a vágott szélekkel kifelé!Majd a másik kettőt is.Újabb fércelés következik:Most vegyük elő a megmaradt 2 db egyszínű négyzetünket. Ezeket 4-4 db kis négyzetté vágjuk. Így lesz 8 db 3,75 x 3,75 cm-es kis négyzetünk:Ebből négy darabot kiveszünk és kétszer hajtogatva kis háromszögeket készítünk:A maradék négy darabból pedig szintén kétszeri hajtogatással apró négyzeteket hajtogatunk:Ezekkel a mini darabkákkal könnyebben tudunk tovább dolgozni, ha levasaljuk őket, mert akkor kevésbé próbálkoznak visszaugrani az eredeti állapotukba :o)Most a kis alkatrészeinket elhelyezzük a négyzetünkön, ügyelve arra, hogy a hajtások lehetőleg mind egyirányba nézzenek és hogy a vágott szélek mind kifelé legyenek:

Újabb fércelés következik:Most már csak a csillagunk beszegése van hátra. Ezért nagyobb a hátlapunk! Az alapunk szélét elkezdjük duplán behajtani és a ferdepántnál szokásos pici, láthatatlan öltésekkel levarrni. Nem kell az összes réteget átszúrnunk a tűvel.. a férc kiszedése után is együtt maradnak a darabkáink.Ha van kérdésetek szívesen válaszolok rá! Jó öltögetést kívánok!

Tegnap az Aldi-ban járva vettem ezt az ollókészletet 700,- Ft-ért. Meglepően jó minőségű!