Oldalak

2008. december 9.

Princi blogjában olvastam, hogy bizonytalan ideig zárva a blogja, mert sok vita kerekedett mostanság a másolás, ötlet-lopkodás témában.

Sajnos nem tudok elmenni a téma mellett szótlanul, de ez itt az én véleményem a dologról és természetesen szívesen meghallgatom a Tiéteket is! :o)

Szeretném idemásolni a wikipédiáról a foltvarrás címszóhoz tartozó szöveget:

A foltvarrás (foltmozaik, patchwork) története igen régi, valószínűleg a szövés feltalálásának idejére esik. A szükség, a szegénység hozta létre, amely során praktikus darabokat készítettek a megszőtt anyagdarabokból. Az első foltvarró asszonyok minden folton-folt takarójukat kézi varrással készítették. Kisebb közösségekben a hosszú téli estéken ezzel a kézimunkázással múlatták idejüket. Különböző mintákat és elnevezéseket találtak ki, amelyeket tovább adtak más tájak asszonyainak is. Így alakultak ki a klasszikus blokk elnevezések. Napjainkra a technika magas szintű fejlődése a foltvarrás területén jelentős változásokat hozott. A varrógépek fejlesztése, elterjedése meggyorsította a varrási folyamatot. A gépesítés azonban nem feledteti, hogy a kézi varrással elkészített művek nagyobb értékűek. Kézzel lassabban, de általában pontosabban varrunk. Az alkotásunk összhatása finomabb, lágyabb. Vannak olyan minták, amelyeket csak kézzel lehet megvarrni (pl. jojó, térbeli virágok stb.) Speciális eszközök, sablonok, ollók stb. segítik a mai kézimunkázókat. Magyarországon néhány kézimunka-szaküzlet árusítja ezeket a kellékeket.”
Az én olvasatomban a foltvarrásban éppen az a jó, hogy a különböző technikákat, ötleteket kézről-kézre adják-veszik egymás között a lányok, asszonyok. Hiszen így indult útjára valamikor réges-régen. Hogyan varrnánk most bármit is, ha annak idején nem adták volna tovább a tudásukat az elődeink.
Szerencsés esetben ezért ülnek össze sokan a közös varrásokon..., ezért kerülnek nyomtatásba könyvek, újságok... ezért teszik fel sokan az internetre. Mert tanulni és tanítani is jó!!
Milyen nagyszerű érzés, ha tudsz valakinek olyat mutatni, amit ő még nem tudott. És megcsinálja... továbbgondolja... és ő is továbbadja... kicsit olyan, mintha adtál volna magadból egy darabkát a Nagy Univerzumnak... Te is tettél bele valamit, csináltál valami hasznosat... valami jót...
Azt hiszem, egy kicsit felfokozott lelkiállapotba kerültem ettől a témától. Elnézéseteket kérem :o). Az én véleményem továbbra is az, hogy csak az tegye közszemlére a munkáját, aki szívesen veszi, ha más is készít hasonlót... mert ugyanolyat, mint tudjuk lehetetlen!

6 megjegyzés:

  1. Nem szeretek ezügyben vélemény nyílvánítani, de tényleg nagyon sok helyütt felvetődött már ez a téma.
    Alapvetően egyetértek veled. Én szívesen közreadom, amit kitaláltam, ha abból mások ötletet merítenek annak csak örülök. De én nem vagyok nagyravágyó ember. Szerintem akik ezeket a nézeteket vallják, büszke és talán egy kicsit irigy emberek is. Ha ki akarják sajátítani a dolgaikat, szívük joga, tegyék! De ne akarják, hogy mindenki így gondolkodjon!
    Még egy gondolat: Le lehet védetni mondjuk egy új gyógyszert, ami életet ment, vagy egy új űrkutatási eljárást, vagy tudomisén mit? De azon vitatkozni, hogy ki milyen macit, táskát vagy pénztárcát talált ki és csak ő és senki már, hát...
    Képzeljük el, ha annak idején az első kerékpárt nem utánozták volna! És nem fejlesztették volna tovább! Most mindenkinek óriási vádlija lenne, mert lábbal hajtanánk a bicikliket:-) És nem lenne annyi őrült motorbaleset:-(
    Vagy ha mondjuk az ősember levédette volna a kereket:-)
    Szerintem ez az egész a mai anyagias világ hozománya:-(

    VálaszTörlés
  2. Ha bárkit megsértettem volna, bocsánat! Én akkor is így gondolom!

    Végeszakadhatna már ennek a vitának egyszer s mindenkorra. Mint mindenben ebben is több tábor létezik. Én a kettő között vagyok valahol. Nem azért, mert ki szeretném sajátítani a dolgaimat, hanem mert ha pl. egy újságból kinézett táskát varrok, mert ezt kérték tőlem, akkor lelkiismeret-furdalással kérek érte pénzt. Nem én találtam ki, de én dolgoztam vele! Most akkor mi van?!

    VálaszTörlés
  3. Tudjátok, az az érdekes, hogy bárhol felmerül ez a téma, mindenki nagy vonalakban egyetért :)) Én nem érzem ezt vitának, legfeljebb beszélgetésnek. Szerintem sokan kicsit többet képzelnek bele, mint valójában.. Mondhatnám, vihar a biliben :)))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, hogy leírtátok a gondolataitokat. Nekem sokszor azzal lesz könnyebb, hogy ha leírhatom... kibeszélhetem, ami felzaklat. Addig úgy is csak itt kavarog a fejemben! Nekem jó volt leírni és ezzel pontot rakni a fejemben a probléma végére. Ha Nektek is, az dupla öröm. :o))

    VálaszTörlés
  5. Gina! Igazad van, de mégis mindenkit foglalkoztat a dolog, mert valóban mindenütt felmerül.
    Valóban, vihar a biliben:-)

    Abile! Szerintem lesznek még néhányan! Vagy már belefáradtak:-(

    VálaszTörlés
  6. Szia Abile! Nagyon szépen fogalmaztad meg a lényeget, jó volt olvasni. És örülök minden előttem szólónak is. Mégiscsak jó helyen vagyok, vagyunk...

    VálaszTörlés