Oldalak

2010. december 17.

Még gyorsan elkészülhet

Egy kedves olvasóm, Gaby kérésére megosztanám veletek a karácsonyi kis tartóka készítésének módját. Nagyon gyors ajándék lehet és nagyon jól variálható. A szélére kerülhet még csipke, díszítő varrás... Kerülhet bele édesség, illatszer... Bármilyen méretben elkészíthető.

A méretezésnél egyetlen szabály van, de ez viszont nagyon fontos, mert másképp nem fognak találkozni az oldalak. Ha a rövidebb oldala (x) cm akkor a hosszabbik oldala 3-szor (x) cm legyen + minden oldalára rá kell számoljuk a saját VARRÁSRÁHAGYÁSUNKAT!

Számokkal tehát:

Én 16 x 48 cm-es téglalapot szeretnék a tartókámhoz. Akkor ki kell szabjak (a varrásráhagyásom 0,7 cm) 17, 4 x 49,4 cm-es téglalapot. Ezt ki kell szabnom kétféle anyagból (ami majd a külseje és a belseje lesz) valamint a vlies-ből, ami a merevítést adja meg. Tehetünk közé még táskamerevítőt is, akkor még jobb tartása lesz. (A képek sajnos nem túl jó minőségűek, mert este fényképeztem, elnézést érte.)

A három réteg összeállítása: Én a vlies-re ilyen esetben nem szoktam a varrásráhagyást rászámolni, mert akkor a szélén dupla vastagságú lesz, ezért a vliest az egyik anyagom hátoldalára - ügyelve, hogy minden szélén ugyanakkora távolság maradjon - néhány öltéssel ráfércelem.
Leteszem az egyik anyagomat színével felfelé, ráteszem a másik anyagot a vlies-zel, színével lefelé és körbevarrom úgy, hogy a kifordításhoz egy kis nyílást hagyok rajta.


A csücsköket levágom, hogy szépen ki lehessen fordítani őket.

Színére fordítva ilyen lett a téglalapom. Kézzel bevarrom a nyílást az oldalán.

Úgy teszem magam elé a kész téglalapot, hogy a belsejének szánt anyag nézzen felém. A bal oldali rövidebb oldalát felhajtom a felső hosszabb oldalához

majd ehhez hozzáhajtom a hosszabbik, maradék részt is


Ahol az élek találkoznak, láthatatlan öltéssel, kézzel összevarrom.



Ha ezzel megvagyunk, akkor most fordítva tesszük le magunk elé, úgy, hogy az összevarrt rész legyen a szőnyeg felé.


A maradék négyzetünket szintén behajtjuk, hogy egy újabb összevarandó élpárt kapjunk.

Ezt is összevarrjuk, ugyan úgy, mint az előzőt.

Ezzel a varrás részével készen is vagyunk. :o) Jöhet a hajtogatás. Az alsó csücsköket hajthatjuk belülre, hagyhatjuk kívül


a csücsköket egymáshoz igazítva varrhatunk rá gombot (itt a gombostű helyére) :o)

Mindenkinek kellemes öltögetést kívánok!

4 megjegyzés: