Oldalak

2012. június 23.

A 600.


Néhány napja vettem észre, hogy ez lesz a 600. bejegyzésem a blogon. Nem tudom, hogy ez egy blog "életében" soknak számít-e, nekem hosszú időnek tűnik, ami eltelt azóta, hogy az internetes napló írásába kezdtem egy új hobbi, a foltvarrás miatt.

Ha végiggondolom, hogy milyen sok mindent tanultam a foltvarrás elsajátítása közben, egészen hosszú listát tudnék írni. Ha csak a legfontosabbakat említem:

- megtanultam, hogy egy elkezdett munkát nem kell, nem szabad összecsapni csak azért, hogy minél hamarabb elkészüljek vele, mert nem is a végeredmény adja a legnagyobb örömöt, hanem az alkotás folyamata
- ebből következik, hogy megtanultam minden másban is magát a folyamatot szeretni és teljes odaadással figyelni és nem már alkotás közben a végeredményre koncentrálni... pl. főzés, takarítás, kertészkedés. Nem kell, hogy miközben csinálok valamit már az járjon a fejemben, hogy "Atyaég... még mennyi minden mást is meg kell csináljak!" A "most"nak, a pillanatnak szentelem a figyelmemet, teljes mértékben átadva magam annak, amit épp csinálok. Ehhez is kellett a foltvarrás, hogy rájöjjek mennyire fontos ez, mert így lesz igazán szép, amit varrok, finom amit főzök... :o)
- megtanultam a pontosságot, a precizitást. Ha nem érzem jól magam azért, mert otthagyok egy jól látható hibát, akkor inkább visszabontom..., inkább újra nekilátok, hogy azt úgy tehessem le a végén, hogy most már kész, most már elégedett vagyok vele. Persze még így is akad egy-egy aprócska hiba, de mint minden foltvarró tudja: Tökéleteset csak Isten alkothat! :o)
- megtanultam, hogy a saját szememmel, megérzésemmel alkossak. Nem lehet mások elvárásai alapján, - a "Tetszeni fog neki?" "Mit fog szólni hozzá?" érzéssel nekilátni egy munkának. Ha nekem tetszik, ha én szeretem már miközben csinálom, ha benne van minden tudásom... akkor tetszeni fog a megajándékozottnak is, mert szívvel-lélekkel készült.
- megtanultam elfogadni a kritikát, hisz az nem ellenem szól, sőt, inkább jószándékú segítség lehet, vagy egy más vélemény, mint az enyém... De hát olyan sokfélék vagyunk, ugye?

No, de elég is a felsorolásból... biztos vagyok benne, hogy sok száz, sok ezer foltvarró van még a világon, aki ugyanezt éli át a hobbiját művelve. De továbbmegyek... talán nem is csak a foltvarrókra igaz, hanem minden emberre aki naponta alkot, létrehoz valamit (legyen az akár egy zöldbabfőzelék vagy egy almáspite) és azt olyan odaadással, teljes figyelemmel teszi, ahogyan csak lehet, egyszerűen azért mert jólesik!!! Mert amíg alkotunk, addig megszűnik a világ körülöttünk, addig eltűnnek a problémák az életünkből.
Én 3 hete - konkrét, igen megrázó munkahelyi élmények hatására - úgy döntöttem, hogy nem nézek tévét és rádióban is csak zenét hallgatok. Nem engedhetem meg magamnak, hogy esténként a világ összes baját a nyakamba zúdítsák... amikor van megoldandó gond és baj mindenkinek épp elég a saját közvetlen környezetében is. És tudjátok?? Nem hiányzik! Lehet azt is mondani, hogy ó boldog tudatlanság... vállalom! Azóta esténként varrok vagy olvasok!
Pl. ezt:


Anitának hoztam el a könyvtárból, aztán beleolvastam és nem tudtam letenni. Könnyed, szórakoztató, ifjúsági irodalom. Mostanra már mindketten a 2. részét olvassuk és még van legalább 4 !

Nos, ha ennyi hablaty után még maradt itt velem valaki :o)) akkor a 600. bejegyzés méltó ünneplése kapcsán szeretnélek megajándékozni benneteket! Aki szeretne velem játszani, csak annyi a dolga, hogy hagy itt nekem egy megjegyzést 2012. július 1-ig! Aznap este fogok hazaérkezni a 3 napos Faddi varrótáborból és sorsolok... kipihenten, feltöltődve!

Legyen olyan a hétvégétek amilyennek szeretnétek!

23 megjegyzés:

 1. Naqyon szép gondolatokat írtál, teljesen egyetértek veled :-). További minden jót és szépet kívánok neked!
  Ezt a könyvet Én is kipróbálom :-)

  VálaszTörlés
 2. Jó kikapcsolódást és feltöltődést neked a táborban. Nagyon jót tud tenni egy ilyen tábor az ember lelkének:)
  Érezd jól magad és természetesen gratulálok a sok-sok bejegyzéshez!

  VálaszTörlés
 3. A 600 az jó sok, még sokszor ennyit neked és a blogodnak :)
  amúgy kb. 1 hete nekem is elviselhetetlen a tévé, nagyon minimálisat megy, én is inkább olvasok.

  VálaszTörlés
 4. További sok sok blogbejegyzést! :-)

  VálaszTörlés
 5. Hagyok megjegyzést. A 600 pedig szép és szerintem sok bejegyzés. Az pedig különösen szép benne, hogy volt MIT írnod, mutatnod. Továbbra is várjuk a bejegyzéseidet! :)

  VálaszTörlés
 6. Gratulálok, a 600 tényleg nagyon sok. Tetszenek a "tanulságok" is - hasonlókat tapasztaltam én is a horgolás közben.

  VálaszTörlés
 7. Most nem hagyok megjegyzést, majd az 1200-adiknál. :D Kitartást, sok varrni- és olvasnivalót addig is. :))

  VálaszTörlés
 8. Jó volt olvasni ezt kis eszme futtatást. Teljesen egyet értek minden gondolattal. Ami a médiákat illeti, már évek óta nem kísérem figyelemmel, de mégis a mindennapokban találkoznom kell az eseményekkel, mert az emberek folyamatosan beszélnek a hírekről.

  VálaszTörlés
 9. Bárcsak én is itt tartanék már a foltvarrásban! Még legalább háromszor ennyi bejegyzést kívánok! Gambara

  VálaszTörlés
 10. Szívből gratulálok ! Remélem egyszer én is eldicsekedhetek a 600. bejegyzéssel. Addig is szívesen olvasgatom a blogodat, és az ehhez hasonló szép gondolataidat.

  VálaszTörlés
 11. Gratulálok a 600. bejegyzésedhez. :)
  Nekünk több mint 8 éve nincs tv-nk. Engem is csak felkavartak az álhírek, nincs értelme szerintem. Fontos politikai híreket az ember máshol is tud olvasni..
  Alkotás.. én még csak a varrásnál vettem azt észre, amit írtál, hogy kikapcsolja az agyat, hogy boldogabb leszel, mint amikor leültél varrni. :)
  Érezd jól magad!

  VálaszTörlés
 12. Ahhoz, hogy a hátadra rakják a világ baját nem kell feltétlenül média, vannak köztünk un. "energia-vámpírok", akik Rád telepszenek és elszívják az erődet.
  Nehéz lavírozni a közöny, érzelmi elsivárosodás és aközött, hogy ne váljon valaki érzéketlenné.
  Kell tudni különbséget tenni, még önvédelemből is.
  A blogoddal már megszépítetted sok ember életét - mi mást is várhatnának el Tőled ?

  VálaszTörlés
 13. Karácsony tájékán kezdődött a Tv mellőzése. Azt hittem hiányozni fog, mivel mióta az eszemet tudom mindig volt a családban. Szóval nagyon jól meg vagyok nélküle. Annyi minden mást lehet helyette csinálni.
  Amúgy gratulálok ehhez a szép nagy számohoz

  VálaszTörlés
 14. Gratulálok a 600 bejegyzéshez, s továbbiakat kívánok. Mindig örömmel olvasom az írásaidat, nézem a munkáidat. Talán, mert mindannyian foltvarrók vagyunk, sok közös tulajdonságunk van - látva a hozzászólásokat is -, abban is hasonlítunk, hogy előbb-utóbb rájövünk, hogy az értékes időnket vétek a tv előtt tölteni. Én már évek óta nem nézek tv-t, viszont rádiót hallgatok, a Kossuthot. Így a fontosabb hírek eljutnak hozzám, de a sekélyes vagy durva tartalmak nem.
  Továbbra is leld örömödet a munkádban és osszad meg velünk is a gondolataidat!

  VálaszTörlés
 15. Tudva az eseményeket, nem csodálkoztam hallgatásodon. És azon sem, hogy mostantól nem hallgatsz híreket. (Néha arra gondolok, nem tudom, hogyan lehetett, a veletek történteket ép ésszel kibírni….Persze a kenyér mindenkinek fontos manapság és még megfélemlítetten is jobb élni, mint munka nélkül….)
  Én már évek óta se tévét nem nézek, sőt most már rádiót sem hallgatok, mert egyszerűen nem bírom elviselni a történéseket. Épp elég megélni azt, ami közvetlenül érint – s az garantáltan, kézzelfoghatóan, zsebbe-nyúlóan, szívszorítóan elér hozzám..
  A 600. bejegyzésedhez gratulálok. Én kb. 2600-zal a hátam mögött – igencsak tudom, milyen komoly munka az – még akkor is, ha bizonyos %-nyi szórakozás és öröm is van benne. Látom, tőled is elmaradoznak az olvasók és örülök, hogy mindezek dacára (te is) folyatod a blogírást, még ha nem is olyan gyakran mint régen.
  Szívből köszöntelek a jeles alkalomból, és bár nem tartozom az örömmel, hobbiból kézimunkázók közé – mindig szívesen látogatok el ide hozzád…


  P.s. És én nem kívánok a nyereményjátékban résztvenni, mindezt csak az irántad érzett szeretetemből kifolyólag írtam le (ilyen hosszan.....)

  VálaszTörlés
 16. Végig olvastam a gondolataidat...nagyon igazad van! Azt hiszem sokan gondoljuk így. A megjegyzésekből is ez derül ki!
  Sok-sok blog bejegyzést Neked...és nekünk is, hogy legyen mit olvasni! :-)))

  VálaszTörlés
 17. A 600. bejegyzéshez és 135509 látogatóhoz gratulálok!
  Érezd magad jól a táborban. Várjuk a beszámolód! Kívánom, hogy a lelked megnyugodjon! Szép nyarat Neked!

  VálaszTörlés
 18. Gratulálok a 600 bejegyzéshez! Nagyon szép gondolatok, amiket megfogalmaztál, és a munkahelyi gondokat is könnyebb átvészelni, ha otthon a nyugalom szigete vár, és hát persze a foltvarrás!

  VálaszTörlés
 19. Nahát, 600 bejegyzés olyan nagyon távolinak tűnik most nekem, mint kisiskolás koromban, hogy valaha negyven éves leszek... Aztán hopp, már el is értem...
  Gratulálok és sok-sok bejegyzést kívánok neked, meg sok-sok blogszülinapot!
  A tévéről meg annyit, hogy én egészen a férjhez menésem idejéig alig néztem tévét és most is leginkább a természetfilmes csatornákba kukkantunk be. Ha az ember a tévét bambulja, előbb-utóbb szomorú lesz a rémes hírektől, meg lezuhan az agykapacitása a zsibbasztó, bugyuta műsoroktól és el is tolja az idejét. Szerintem alaposan meg kell válogatni, mit nézzünk meg, mert szuperjó filmek vagy műsorok is vannak azért...
  Végül, de nem utolsó sorban szívesen jelentkeznék a játékodra...
  Szeretettel gondol rád: Maminti, a kicsi zöld tündér

  VálaszTörlés
 20. Egy jelentkezés emailben:
  Kedves Abile !Gratulálok a 600-dik bejegyzéshez. Én minden nap benézek hozzád, de a hét végén élőben is találkozunk. Én itt lakom, és szeretnélek meglátogatni benneteket. Azért nyerni is jó volna.Üdvözlettel :Baliné-ZIBI

  VálaszTörlés
 21. Kedves Abile!
  Gratulálok a 600. bejegyzéshez. Figyelmesen olvasva soraidat, sok helyen magamra, az én hozzáállásomra is ráismertem. Remélem még sok szépet alkotsz, és írsz ide.
  Jelentkeznék én is a játékra

  VálaszTörlés
 22. Gratulálok a 600. bejegyzésedhez, ez bizony jóóó sok! Milyen igaz gondolatok!! Jó táborozást kívánok Neked! puszi ♥

  VálaszTörlés
 23. Gratulálok a 600. bejegyzéshez! :)
  Nagyon szép gondolatokat fogalmaztál meg. Akinek nincs hobbija, az nem is gondolná, hogy milyen sokat segít az embernek saját maga megismerésében. :)
  Örömmel játszom Veled!

  VálaszTörlés