Oldalak

2012. július 16.

Szeretettel Ibolyának - neszeszer, ahogy én készítem

Dia Barátnőmet sikerült megfertőznöm a varrás szeretetével és most már nagyon ügyesen varr neszeszert is. Jó lett volna egy leírást adnom a kezébe, amikor megmutattam neki a készítés folyamatát így most utólag bepótolom - még hasznos lehet a későbbiekben - annál is inkább, mert egy kedves olvasóm, Ibolya is a segítségemet kérte.

A neszeszer előlapjának elkészítését nem írnám le, mert a variációk száma végtelen és pontos méretet sem adnék meg, mert mindenki akkorára készíti, amekkorára szeretné. Pl. a tolltartót pontosan ugyan így készítem csak más méretezéssel.

Tehát van 2 db-unk az előlapból. Nálam ez most egy saját festésű (Faddon készült) anyag és némi színes fonal felhasználásával készült. Ezt megtűzöm géppel a vlieshez. Lehet szabad gépi tűzéssel, de akár kézzel is vagy csak simán lesteppelve összetűzni a két réteget:
A tűzés után jöhet a cipzár bevarrása. Leteszem az egyik előlapot színével FELFELÉ, széléhez illesztem a cipzáramat színével LEFELÉ, majd erre a bélésből kivágott darabot színével LEFELÉ.
Összevarrom a három réteget ügyelve arra, hogy a cipzár fogazata mellett haladjak, ehhez legjobb a cipzárvarró talp.


Ha elkészültem és szétnyitom a két anyagot ott kell lennie a cipzáramnak az előlap színe és a bélésanyag színe közt.


Átforgatom az anyagokat úgy, hogy az előlapom visszája (ahol a vlies van) és a bélésanyagom visszája találkozzanak
majd most már a színén szintén végigvarrok a cipzár mellett:

Itt tartunk most:

Most fogom a másik előlapomat és ugyan így egymásra helyezem a 3 réteget. Az előlapot színével felfelé, a cipzárt színével lefelé (nem akadály, hogy már rávarrtuk a másik oldalt) majd a bélésanyagot színével lefelé.És ugyanúgy végigvarrom, mint azt először tettem a másik oldallal. Egyszer a visszáján, majd az anyagokat átforgatva a színén is. A cipzár kocsiját azért nem látjátok rajta, mert itt a m-ben kapható cipzárat használtam, aminek nagy előnye hogy csak a bevarrás után húzom rá a kocsit, nem kell közben kerülgetni :o)
Ha kiterítem ahol tartok, akkor ez így néz ki:

És a másik oldala:
Bevallom én csak ilyenkor szoktam pontosan leszabni az előlapokat is és a bélést is. Egyrészt, mert a cipzár bevarrásánál még elcsúszhatok néhány mm-t, másrészt mert ilyenkor már pontosra tudom szabni a bélést is az előlaphoz.

Most már ráhúztam a kocsit a cipzárra és fontos, hogy félig kinyitva kell hagyjam, különben összevarrás után nem fogom tudni kifordítani a neszeszert.

Most összeforgatom az oldalait úgy, hogy az előlapot az előlaphoz hajtom, színt színére és a cipzár másik oldalára a bélést, szintén színt színére.

Gombostűvel körbetűzöm, ügyelve arra, hogy a díszítéseim és a cipzár is szépen találkozzanak az oldalvonalon. A bélés egyik oldalán hagyok egy nyílást, mert ezen keresztül fogom tudni kifordítani a neszeszert.


Itt látszik, hogy hol nem varrtam össze a bélést:A következő lépés nálam a sarkok levarrása. Ezzel tudunk adni egy kis talpat, mélységet a neszeszernek, ami persze nem kötelező. Viszont tolltartó esetén annál nagyobbat kell varrjunk, minél több mindent szeretnénk belepakolni. Szembefordítom a bélés egyik csücskénél az aljavarrást az oldalvarrással, szépen egymásra igazítom őket, majd levarrom:


Ezt mint a négy csücskén megcsinálom. Én le szoktam vágni a felesleges csücsköt, de nem kötelező. Van aki benne hagyja, mert plusz merevítést ad a talpának. Akkor viszont néhány öltéssel nem árt odafogni az aljavarráshoz.


Ilyen kis viccesen néz ki most a munkánk. Már csak a kifordítás jön! Most van szükség a bélésen hagyott oldalnyílásra és arra, hogy a cipzárunk félig el legyen húzva!


Ügyesen beleforgatjuk a bélést a neszeszerbe és kézzel bevarrjuk a kifordítónyílásunkat:

Szabadjára engedjük a fantáziánkat és jöhet még némi kis díszítés!

Jó munkát kívánok mindenkinek!

10 megjegyzés:

 1. Köszi! Én is kipróbálom majd...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Abile!
   Ma délután próbálkoztam, először nem sikerült, de végül csak rájöttem a titokra. Sikerült!Köszi!

   Törlés
 2. Na ez az amit sosem fogok kipróbálni :) Szerintem már az elős 15 percben agyvérzést kapnék és a falhoz vágnám a varrógépet :) Még jó hogy vannak ilyen kis szorgalmas-türelmes csajok is, mint te. Csak tudnám miért üres az a meskabolt??? Emlékszel még a virágos táskára amit tőled vettem? Mindenki meg akarja venni tőlem, hogy ha majd meguntam adjam el neki. Ha-ha-ha arra várhatnak, mert vettem egy színben hozzáillő biciklit is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága Mágika!
   Nagyon köszönöm! Persze, hogy emlékszem a táskára, örülök, hogy szereted és hogy másnak is tetszik! :o)
   Hogy miért üres a Meskabolt? Mert annyian vannak akik örülnek az általam készített ajándékoknak, hogy a boltba nem nagyon jut. :o)) Pedig sokszor elhatározom, hogy most aztán már magamnak is varrok... de még szégyen szemre "bolti" táskával járok. :o))

   Törlés
 3. Ez a neszeszer-táska varrási mód nálam is bevált,szeretem használni, jó lett a varrási folyamat bemutatása:)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lonci! Köszönöm a visszajelzésedet. Örülök, hogy sikerült érthetően leírnom, mert elmagyaráznom úgy érzem nehezebb, mint megvarrni. :o)

   Törlés
 4. Szia!
  Kilinkeltem nálam mert nagyon jó a leírásod! Köszi :)

  VálaszTörlés
 5. Jajj de jó!!! Barátnőm magyarázta délelőtt telefonba, de nem értettem. Most azonnal nekilátok!
  Köszönöm!!!

  VálaszTörlés
 6. Nagyon köszi az érthető leírást! Végre meg tudtam csinálni!!

  VálaszTörlés